Bebek sahibi olmak isteyen aileler için en çok kullanılan hamile kalma yöntemlerinden biri de tüp bebek yöntemidir. Tüp bebek ile çocuk sahibi olmaya karar veren anne baba adayları birkaç farklı yöntemden kendilerine uygun gördüklerini seçerler. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın başarılı bir hamilelik dönemi başladığında genel hamilelik döngüsü devam eder. Hamilelik hesaplanması için farklı bir yöntem izlenmesine gerek yoktur.
Tüp bebek yöntemi ile hamile kalan ve normal şekilde hamile kalan kadınlarda hamilelik hesaplaması benzer şekilde yapılmaktadır. Kaç haftalık hamile olunduğu öğrenilmek isteniyorsa embriyonun transfer edildiği tarih öncelikli olarak alınır. Hamileliğin 2. haftasının bitişi embriyonun transfer edildiği tarih olarak belirlenir. Yani embriyo transfer tarihini 15 gün geçmiş bir anne tam olarak 1 aylık hamiledir. Normal yolla hamile kalan kadınlarda ise hamilelik hesaplaması son reglin ilk günü başlangıç alınarak yapılır. Tüp bebek yönteminde kullanılan bazı ilaçlar regl döngüsünü farklılaştırabildiği için tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olanlarda son regle göre hesap yapmak doğru olmaz.
Tüp bebek yöntemi ile ne kadarlık hamile olduğunun hesaplanmasını kolay yoldan öğrenmenizi sağlayan programlar vardır. Bu programlarda yönteminizi seçerek ilgili tarihleri girebilir ve sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz. Yumurta toplama tarihi, embriyo transfer tarihi ve blastokist transfer tarihi bu bilgiler içerisinde girilmesi gerekenlerdir.
Hamilelik süreci hesaplanırken daha hiçbir işlem yapılmamış sürecinde hesaplamaya katılması annelerin ve babaların aklını karıştırabilmektedir. Önceki sürecin hesaba katılmasının sebebi, hamilelik sürecini başlatacak sürecin laboratuvar ortamında başlatılmış olması ve hazır olduğunda anne rahmine enjekte edilmiş olmasında n ötürüdür. Aslında hamilelik süreci tıbbi işlemlerin başlatılması ile işlemeye başlar.
Tüp bebek tedavisinde hamilelik süreci hesaplanırken transfer tarihi esas alındığında çıkan tarih ile ultrasonda çıkan tarih birbirini çoğu zaman tutmaz. Bu durum endişeye yol açacak bir durum değildir. Doktorunuz her iki tarihi de karşılaştırarak tam olarak ne kadarlık hamile olduğunuzun bilgisini sizlere verebilir.
Blastokist transferi ile hamile kaldıysanız yine transfer tarihini esas almanız gerekmektedir. Blastokist transferinde hamilelik günü sayısını hesaplarken, embriyo transferine göre 2-3 gün daha fazladan gün eklemek gerekir çünkü Blastokist transferi 5. Günde gerçekleştirilir.
Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarının esas aldığı transfer günü net olarak girildiğinde birkaç gün sarkma ile ne kadarlık hamile olduklarını öğrenmeleri çok kolaydır. IVF, ICSI ve mikroenjeksiyon uygulamalarından hangisinin kullanıldığının bir önemi yoktur. Önemli olan transfer işleminin ne zaman gerçekleştirildiğidir. Tarih gün, ay, yıl olarak eksiksiz bir şekilde girilmelidir. Doktor muayenesi ile de net bir tarih ortaya çıkacaktır ancak anne adayının durumu hakkında bilgi edinmesi için hamilelik hesaplamasını kendisinin yapmasında da fayda vardır.