Tüp bebek transferi yapılacağı zaman, embriyonun transferi sonrasında yaşanabilme ihtimali olan vajinal kanamalara luteal faz kanaması denmektedir. Luteal faz kanaması hastadan hastaya göre değişen bir şekilde oluşmaktadır. Genel olarak birkaç gün içerisinde geçmektedir. Hafif kanamalar şeklinde atlatılabilmektedir. Tüp bebek tedavisi esnasında yumurta topladıktan ortalama olarak 7 – 8 gün sonra bu şekilde hafif kanamalar görülebilmektedir. Embriyo transferi sonrasında hasta için bekleyiş içerisinde bir zaman dilimi olur. Gebelik testinden alınacak olan sonuç genellikle endişeli bir şekilde beklenmektedir. Kanama görüldüğü taktirde hasta olumsuz sonuç alacağını düşünebilir. Ancak kanama yaşandığı için başarısız olunacağı düşünülmemelidir çünkü araştırmalara göre kanama durumunda gebeliğin olumsuz olması arasında bir ilişki olduğuna henüz saptanmamıştır.
Luteal Faz Nedir?
Embriyo transferi sonrasında kanama görülen hastalar, gebelik testlerinden olumlu sonuçlar alabilmektedir. Bunların arasında bir ilişki görülmemiştir. Kadınların normal olarak aylık döngülerinden sonra yumurtlamadan sonra yumurtalıklarında bir yapı oluşur. Bu yapı belirli hormonları salgılayarak rahmi embriyonun tutulabilmesi için bir zemin hazırlar. İşte bu döneme, kadınların aylık döngüleri içerisinde luteal faz denmektedir. Eğer bu faz sağlanmasaydı hiçbir doğum zamanında gerçekleşmez ve sürekli düşükler yaşanırdı. Embriyo yeteri kadar güçlü bir şekilde anne rahminde tutunamazdı. Bu nedenle luteal faz, kadınlar için son derece büyük önemler taşıyan bir olaydır. Sağlıklı ve olumlu sonuçların alınması için bu yapının oluşması ve belirli hormonların salgılanması gerekmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Esnasında Luteal Faz
Tüp bebek tedavisi esnasında embriyonun tutunması beklenirken bir kanama gerçekleşebilir. Bu kanama yani luteal faz için ilaç tedavileri de yapılabilir. Tüp bebek tedavisinde ilk olarak yumurtalıklar uyarılır. Ancak bu uyarılma ilaçlar ile yapıldığı zaman belli bir fonksiyonu bozduğu bilinmektedir. Yaratabileceği ters etkileri ile birlikte hormonlar üzerinde olması gerekenden daha fazla düşüş yaşanabilir. Bu da luteal faz kanamasına sebep olabilmektedir. Luteal faz kanaması için kullanılan destek ilaçları da tam da bunun içindir. Yaşanabilecek hormon eksikliklerine karşılık olarak bu ilaçlar oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Ayrıca kullanılan bu ilaçların, tüp bebek tedavilerinde olumlu sonuçlar almayı büyük oranda arttırdığını göstermektedir. Yeterli miktarlarda bu kanama için destek ilacı kullanıldığında, kanama önlenecektir. İlaçların kullanımı fazla ya da eksik olduğu zaman gebelik testinde olumsuz sonuçlar alınabilmektedir.
Luteal Faz İçin Destek İlaçları
Yeterli miktarda ve doğru zamanda luteal faz destek ilaçları kullanıldığı takdirde gebelik testinden olumlu sonuçlar alma ihtimali yükselecektir. Embriyo transferinden önce kullanılmaya başlanması gerektiği söylenmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre ise gebelik testinin pozitif sonuç vermesinden 6 – 12 haftasına kadar ilacın kullanılmasının gereksiz olduğu söylenmektedir. Ancak bunun üzerinde daha araştırmalar yapılmaktadır. Hepsinden önce olarak, gerektiği kadar kullanılması gerektiğidir. Gebelik sonucunu doğrudan etkileyecek bir durum oluşturmaktadır.
Luteal Faz’ın Önemi Nedir?
Luteal faz, tüp bebek tedavisi en başından sonuna dek etkilemektedir. Bu sebeple doğru bir yöntem kullanarak ilaç desteği yapılmalıdır. Aksi takdirde negatif gebelik testi ile karşılaşılabilir. Yeterli doz son derece önemlidir. Bunların yanı sıra luteal faz görülen her tedavinin de başarısız olacağı bir durum söz konusu değildir. Gerektiği dozda kullanılan ilaçlar ile birlikte kanama olasılığını azaltır, gebelik olasılığını yükseltmiş olursunuz. Oluşabilecek her kanama durumda yetersiz bir tedavinin yapıldığı düşüncesine kapılınmamalıdır. Bazı durumlarda luteal faz destek ilaçlarına östrojen takviye edilir. Ancak bu da pozitif sonuç almaya bir katkı sağlamaz. Önemli olan yeterli destektir.