Gerek tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden sonra geriye kalan sağlıklı embriyolar, gerekse rahim içerisinde kaynaklanan problemlerden ötürü transferin gerçekleşemediği durumlarda embriyolar ileriki zamanlar için dondurulup saklanır.
Çocuk sahibi olmak isteyip de hem kadın hem erkek infertilitesine bağlı olarak çocuk sahibi olamadığı durumlarda da embriyo donasyonu tedavisi uygulanır. Embriyo donasyonunda da donmuş embriyo transferlerinde olduğu gibi anne adayının rahminin transfer işlemi için hazır hale getirilmesi gerekir.
Embriyo donasyonunda çifte benzeyecek özellikler belirlenip yumurta vericisinden alınan yumurtalar banka spermi ile laboratuvar ortamında döllenip embriyo haline getirilir. Bu oluşmuş embriyoları veya ileride kullanılmak amacıyla önceden dondurulup saklanan embriyoları transfer edebilmek için öncelikle rahmin transfer işlemi için hazır hale getirilmesi gerekir.
İlk olarak anne adayının adet kanaması başladıktan sonra rahimin içini kapsayan endometrium duvarının kalınlığının ölçülmesi ve rahim içerisinde herhangi bir kist, myom veya polip olup olmadığını kontrol etmek için vajinal USG (ultrasonografi) yapılır. Tedaviye başlayabilmek için vajinal USG sonucunda rahimde herhangi bir kist, myom veya polip olmaması ve endometrium kalınlığının ince olması önemlidir.
Vajinal USG sonucunda her şey normal ise östrojen içerikli ilaç tedavisine başlanır. İlaç tedavisine başlandıktan 10 gün sonra ikinci bir vajinal muayene istenir. Muayene sonucu tedavi sürecine göre östrojen dozu artırılabilir. Rahim duvarı kalınlığı istenilen ölçüye gelene kadar tedavi USG muayeneleri altında takip edilir. Endometrium kalınlığı tedavi için uygun ölçüye geldiğinde vajinal progesteron uygulaması başlanır.
Dondurulmuş Embriyo Transferi Adetin Kaçıncı Günü Yapılır?
Donmuş embriyo transferi için anne adayının adetiyle başlanılan tedavinin ortalama 3 hafta sonrasında anne rahim kalınlığı hazır hale gelir ve embriyolar da transfer işlemi için hazırlanır. Transfer günü embriyolar katetere alınarak vajinal sepekülüm yardımıyla açılır ve karından USG yardımı ile rahim boşluğuna transfer edilecek embriyolar bırakılır.
Transfer işlemi gerçekleştikten sonra ortalama yarım saat anne adayı yatır pozisyonda istirahat eder ve sonrasında klinikten ayrılabilir.
Transfer işleminden anne adayı günlük yaşantısına normal bir şekilde devam eder. Bu süreçte önemli olan hastanın kendisini aşırı derecede yoracak aktivitelerden kaçınmasıdır.
Transfer işleminden 11 gün sonra kanda gebelik testi yani “beta-hcg” kan testi yaparak gebeliğin oluşup oluşmadığı tespit edilir.