Yeni aileler kurmaktan gurur duyuyoruz. Gelin hayalinizi birlikte gerçekleştirelim!

Yumurta Bağışı: Kabule Doğru

Yıllardır kısırlıkla mücadele ediyorsanız, inişli çıkışlı duygulara sahipsiniz. Kendi bebeğinize sahip olabilmek için başarısızlıkla sonuçlanan birçok tedaviye yok yere katlandınız. Bu yüzden, yumurta bağışını sonraki seçenek olarak gördüğünüz zaman, bu alması zor bir karar olabilir.

Ancak bazı yanlış anlaşılmaların ve kaygıların üzerinden geldiğiniz zaman, yumurta bağışının o kadar kötü bir şey olmadığını düşüneceksiniz. İşte kabule giden yolda takip etmeniz gereken bazı adımlar:

Durumu Anlayın

Kabul etmen gereken tek şey şu an içerisinde bulunduğunuz durum. Birçok gebelik denemeniz başarısızlıkla sonuçlandı. Kadın doğum uzmanınız yada tüp bebek doktorunuz vücudunuzun bundan sonra uygun yumurta üretemeyeceğinizi söyledi. Bundan sonraki seçeneğiniz ise kaliteli yumurta donorlerini bulmak olacaktır.

Çoğu yumurta alıcısı kadının düşük depresyon yada anksiyete seviyesine sahip olduğunu ve psikiyatrik çözümlemelerde sağlıklı çıktığını unutmayın. Bunun anlamı, onlar bu kararı almaktan mutluluk duyuyor ve en ufak bir pişmanlık bile barındırmıyor.

Yumurta bağışı nedir?

Kadınların yumurta bağışını kabul etmesinin birçok sebebi vardır. İlk olarak bebekle genetik bağları olmasını isterler. İkinci olarak, hamilelik tecrübesini yaşamak isterler ve son olarak evlat edinme süreçlerine güvenmezler.

Fiziksel gerçeklikler bazı kadınları yumurta bağışını kabul etmeye yönlendirir ve onlarda bu fırsattan yararlanır. Bu kadınlar yumurta bağışından yararlanır çünkü:

  • yumurtalıklara sahip değiller;
  • yetersiz yumurtalık problemine sahipler;
  • genetik problemlere sahipler;
  • radyoterapi yada kemoterapiden dolayı yumurtalıkları zarar görmüş;
  • menopoza girmişler.

Bu gerçekleri kabul edip, yumurta bağışının sizin için doğru tedavi yöntemine karar verdiğiniz zaman sürecin sonraki adımlarına geçebilirsiniz.

Bilinen bağışçı mı bilinmeyen bağışçı mı?

Bir sonraki adım bağışçı tipinizi seçmek olacaktır; bilinen bağışçı yada bilinmeyen bağışçı. Çoğu kadın anonim bağışçıları seçmektedir. Bu yolu tercih etmek daha kolaydır. Bilinen bağışçıyı seçen kadınlar genel olarak, kız kardeşini yada yakın arkadaşını seçmektedir. Bu genel olarak güven meselesidir.

Gerçeklere inan, söylentileri dinleme

Sürece dahil olduğunuz zaman, bazen kendi kendinize “Ne yapıyorum ben?” diye sorabilirsiniz. Yumurta bağışının duygusal tarafı sık sık gözden kaçan bir şeydir ve bazı kadınlar bunu düşünmeyi zor bulur. Tüm bu hisler yanlış algıdan doğmaktadır. Gerçekleri bilip, söylentileri dinlemediğiniz zaman süreç hakkında daha güvenli hissedeceksiniz.

Söylenti 1: Bağışlanan yumurta, bağışçısının özelliklerini taşır.

Gerçek, çocuğun partnerinize benzemesi yada bağışçısına benzemesinin şansı eşittir belki de ikisinin karışımı olur. Dahası beslenme, alışkanlıklar, yetişme koşulları, eğitim gibi dış etkenler zaman içinde çocuğun ebeveynlerine benzemesini sağlar.

Bağışlanan yumurta, bağışçısının tüm gen havuzunu taşır. Bu gen havuzu, ebeveynler, büyükanne, teyze, amca yada herhangi bir akrabası olabilir. Partnerinizin spermiyle döllenen yumurta aynı zamanda partnerinizin de tüm gen havuzunu taşır.

Şu soruyu sorabilirsiniz “Bebeği kendi bebeğim gibi hissedebilecek miyim?”. Bebeğin, yumurta donorünün özelliklerine ya da partnerinizin özelliklerine benzeme ihtimali 50-50.

Ancak bağışçının etkisi sadece döllenme anında oluyor. Biyoloji kader değildir. Bundan sonrasında bebeğinizi yıllarca besleyip onu yetişkinliğine kadar büyütürken top sizde olacaktır.

Söylenti 2: Bağışlanan yumurta hemen rahminize yerleştirilir.

Bu kesinlikle gerçekleşmeyen bir burum. “Yumurta bağışı” kafa karıştırıcı bir terim olabilir. Ancak başka bir kimsenin yumurtası rahminize yerleştirilmeyecek.

Bağışçının yumurtaları ve partnerinizin spermleri petri kabında döllenecek ve birleştiren materyal kendini eşleyerek iki adet hücre oluşturur. Sonra yeniden kendini eşleyerek 4 hücre, sonra 16 hücre, daha sonrasında ise 5 ila 9 gün içinde 300 hücre oluşturarak erken embriyo yada blastokist ismi verilen yapıyı oluşturur. Bu embriyo sizim rahminize aktarılır.

Söylenti 3: Gebe kalan kadın sadece bir taşıyıcı başka bir şey değil

Kesinlikle yanlış! Embriyo rahminizde büyürken, bebeğin her bir hücresi hamile annenin vücudu tarafından geliştirilir.

Fetüs organlarını, iskelet, kas ve sinir sistemini oluşturmak için kanınızdan beslenecek, proteinlerinizi, şekerinizi, vitamininizi, ve minerallerinizi emecektir. Belki genetik katkınız olmayacak ancak çocuğun biyolojik annesi siz olacaksınız.

Sevgi doğru amaçtır


Bu yolculuğa neden girdiğinizi unutmamak çok önemli. Bu yolculuk büyük bir sevgiyle başladı. Bu dünyaya bir bebek getirmeyi seçtiniz. Boş yere aylar ve yıllar süren tüp bebek tedavilerine katlandınız ancak bebek sahibi olma hayaliniz sizi bu yolculuğa devam ettirdi. Donörün yumurtaları sizin için bir hediye. Artık bebek sahibi olma hayalinize kavuşabilirsiniz.

Yumurta bağışı hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız Kıbrıs’ta bulunan Dunya IVF uzmanlarıyla iletişime geçin. Bu konuda size yardımcı olmayı isteyeceklerdir. Buradan iletişime geçin.

Faydalı Bilgi? Paylaş!