Yumurta nakli veya diğer bir adı ile bilinen yumurta donasyonu tedavisi yumurta üretmeyen veya menepozda olan kadınların genç, sağlıklı ve doğurganlığını kanıtlamış başka bir kadının yumurtaları ile eşinin sperminin döllenmesi sonucu elde edilen embriyoların anne adayına transfer edilmesi ile tamamlanan tedavi şeklidir.
Yumurta Donasyonu için donörlerin seçimi nasıl yapılmaktadır?
- Yumurta bağışlayan kişiler 21-30 yaş arasında ve sağlıklı kişiler olmalıdır.
- Donörün daha önce sağlıklı çocuk doğurmuş olması tercih edilir.
- Yumurta bağışlayan bayanda zekâ geriliği ile ilgili aile hikâyeleri olmamalıdır.
- Aile hikâyelerinde kalıtsal hastalıklarla ilgili problem olmamalıdır.
Yumurta donasyonunu tedavisinde yumurta vericisinin kan grubu, ten rengi, göz rengi, saç rengi, vücut yapısı ile fiziksel özelleri anne adayının fiziksel özelliklerine ve kan grubuna uygun olarak seçilir.
Anne adayı ve yumurta donörünün adet günü koordinasyonu sağlanması için doğum kontrol hapları kullanılır. Yumurtalarını bağışlayacak olan bayan yumurtalarını geliştirici tedaviye başlarken, anne adayı ise rahim hazırlığına başlayarak östrojen tedavisine başlamaktadır. Östrojen transfer edilecek embriyoların rahme tutunması için rahim içi tabakasının kalınlaşmasını sağlar.
Donörün yumurtaları istenilen büyüklüğe geldiğinde yumurta toplama işlemi (OPU) yapılmaktadır. Donöre uygulanan yumurta toplama işlemi ile aynı gün baba adayından da sperm örneği alınarak tedaviye başlanılır. Anne adayı ise aynı gün vajinal yolla progesteron kullanmaya başlar. Sperm örneğinin verildiği gün 3 ya da 5 gün sonra oluşan kaliteli embriyoların 2 yâda 3 tanesi anne adayının rahmine transfer edilir. Embriyo transfer işleminden sonra anne adayı östrojen ve progesteron kullanmaya devam edip transfer işleminden 12 gün sonra kanda hamilelik testi yaptırması istenilir.
Yumurta nakli tedavisinin başarı oranı %75’e kadar olmaktadır. Gebelik oluştuktan sonra anne adayının hamilelik takibi normal hamilelik şeklinde takip edilir. Yumurta donayonu ile oluşan gebeliklerde düşük oranı normal yolla oluşan gebelikler ile aynı olup düşük oranı %10’dur.
Daha fazla bilgi almak için lütfen web sitemizi ziyaret ediniz: www.dunyaivf.com