Yeni aileler kurmaktan gurur duyuyoruz. Gelin hayalinizi birlikte gerçekleştirelim!

Tüp Bebek Tedavilerinde Progesteron ve Estradiol Seviyeleri

Tüp Bebek Tedavilerinde Progesteron ve Estradiol Seviyeleri Kıbrıs Dünya IVF

Tüp Bebek nedir?

Tüp bebek her türlü kısırslık tanılarında en etkili metoddur. İlk başarılı tüp bebek tedavisi 1978’te İngiltere’de gerçekleştirilmiştir.

Estradiol seviyesi tüp bebek tedavilerinde neden önemlidir?

Estradiol veya estrogen, yumurtalıklar ve daha sonra da plasenta tarafından üretilen bir hormondur.

Estradiol hormonu tüm hamilelikler için gereklidir. Estradiol hormonu olmadan hamileliğin sürmesi mümkün değildir.

Estradiol hormonunu embryonun transfer edileceği ve bebek halini alacağı yer olan endometrium kalınlığının (rahim içi kalınlaşması) oluşması ve korunmasına yardımcı olur.

Tüp bebek döngülerinde estradiol seviyesi kabul edilebilir seviyede olmalıdır. Estradiol seviyesi, medikal ekibin doğru doz ilaç tedavisini belirlemesine de yardımcı olur.

Estradiol seviyesinin doğru seviyede olmadığı durumlarda foliküllerin büyümesi ve gelişiminin istenildiği gibi olmayacağının bilinmesi gerekmektedir.

Progesteron hormon seviyesi hamileliğin ilk döneminde nasıl bir rol oynar?

Progesteron aynı zamanda progestasyonel hormonu olarak da bilinir. Progesteron seviyesi plasentanın fonksiyonlarını yerine getirmesini, sağlıklı bir rahim ve endometrium kalınlığının oluşumunu sağlar.

Progesteron doğal yollarla hamileliğin ilk döneminde salgılanır. Progesteron bir yumurtalık kisti olan corpus luteum’dan salgılanır. Hamileliğin 10. haftasından itibaren bu hormon plasenta tarafından salgılanmaya başlar.

IVF tedavilerinde yumurtalar toplandıktan sonar laboratuvar ortamında döllendikleri için, tüm hastalar yumurta toplama gününden itibaren progesteron desteği almaya başlarlar.

Tüp bebek tedavilerinde progesteron ve estradiol destekli ilaçlar

Progesteron ve estradiol içeren tüp bebek ilaçlarının endometriumun kalınlaşması için kullanılması önemlidir. Embryo transferinden once endometriumun 7mm’lik bir kalınlığa ulaşması gerekmektedir.

Estradiol seviyesinin yüksek olması daha kalın bir rahmin yüzeyi demektir.

Embryo transferinden sonra hamileliğin gerçekleşmesi durumunda, progesteron ve estradiol desteğine ilk 12 hafta devam edilmelidir. Embryo transferinden sonra bu ilaçların alınmaması durumunda fetus gelişimi durabilir ve düşük riski oluşabilir.

Faydalı Bilgi? Paylaş!