Yeni aileler kurmaktan gurur duyuyoruz. Gelin hayalinizi birlikte gerçekleştirelim!

Menopozdan Sonra Hamile Kalabilir miyim?

Pregnant after Menopause

40 ve 55 yaşları arasında kadınlar menopoz olur. Menopoz, kadınların adet olmasının durduğu ve üretkenliğin azaldığı hayatın normal bir evresidir. O zaman menopozdan sonra hala gebe kalmak mümkün müdür? Bu sorunun cevabı evettir. Fakat, menopoz aşamalarının doğurganlığınız üzerine bazı etkileri olduğunu bilmek önemlidir.

Menopoz bir gece de gerçekleşmez. Menopoz öncesi ve menopoz sonrası gibi evrelerle gerçekleşir. Bu evreler ise aylar hatta yıllar sürebilir. Menopoz öncesi dönem sırasında, gebelik ihtimali azalsa da hala gebe kalabilirsiniz. Menopoz sonrasında ise doğal yollarla gebe kalmanız mümkün değildir, ancak tüp bebek yöntemi ile gebe kalabilirsiniz. Daha iyi anlamak için okumaya devam edin.

Menopoz Öncesinde Gebelik

Menopoz öncesi dönem, menopozdan 3 ila 5 yıl önce meydana gelir. Bu evrede kadınların östrojen miktarı kayda değer bir şekilde düşer, bu yüzden gebelik ihtimali azalır.

Bazı semptomlar ortaya çıkabilir. En önemli semptom, adet döngünüzün değişmesidir. 2-3 hafta da adet görebileceğiniz gibi, bazen de bir ay boyunca adet görmezsiniz. Ancak menopoz tanısı, bir yıl boyunca adet görmediğiniz zaman konur.

Diğer semptomlar ise şöyle sıralanabilir; vajinal kuruluk,sıcak basması, gece terlemesi, uyku problemleri, anksiyete, depresyon, duygu değişimleri ve odak eksikliği.

Menopoz öncesi dönemde olsanız bile, sağlıklı yumurta üretilip döllenirse gebe kalabilirsiniz. Eğer gebe kalmak istiyorsanız yada istemiyorsanız, menopoz öncesi dönemde ovulasyonu takip etmeniz gerçekten önemlidir

Ovulasyonunu belirtileri arasında, göğüs duyarlılığı, beyaz vajinal akıntı vardır yada ovulasyon ölçüm çubuğu kullanarak ovulasyonu anlayabilirsiniz. Daha sonra ne yapacağınıza bağlı olarak, gebe kalmaktan kaçınabilir yada bu şansı arttırabilirsiniz.

Kadınların menopoz öncesi dönem sırasında gebe kalmak istemesinin birçok sebebi vardır. Hayat tarzından dolayı erken yaşlarında çocuk sahibi olmakta zorlanmış olabilir yada ekonomik durum, kariyer gibi sebeplerle anne olmaya henüz hazır olmamış olabilir.

Menopoz öncesi dönemde gebelik şansınızı artırmak için, dengeli, besleyici bir diyetle birlikte, egzersiz yaparak döllenme şansınızı artırabilirsiniz yada tüp bebek tedavilerine başvurabilirsiniz.

Menopoz Sonrasında Gebelik

Menopoz gerçekleştiği zaman, hormonal değişiklikler kalıcı hale gelebilir, ovulasyon artık mümkün değildir ve doğal yöntemlerle gebe kalamazsınız.

Bu aşamada geriye kalan yumurtalar artık uygun değildir. Bundan dolayı tüp bebek yöntemi masaya gelir. Eğer kadın menopoz sonrasında gebe kalmak istiyorsa, erken zamanlarda alınıp dondurularak saklanmış yumurtasını kullanması onun için en iyi olacaktır. Böylece, kadınlar dondurulmuş yumurtasını tüp bebek için kullanabilir. Bir diğer opsiyon ise, taze veya dondurulmuş donör yumurtalarının kullanılması ile gerçekleştirilen tüp bebek olacaktır.

Ayrıca, menopoz sonrasında bulunan kadınlar, bebeklerini taşıyacakları döneme vücutlarını hazırlamak için hormon terapisine ihtiyaç duyacaktır.

Uygun Tedaviler

Tüp bebek yöntemi, menopoz evresinde olmayıp, bebek sahibi olmak isteyen kadınlara bile umut oluyor. Tedavi yöntemlerinin bazılarını aşağıda sıraladık:

Yumurta Bağışı

Donor yumurta kullanarak gebelik mümkün. Yumurta bağışçısı, daha sağlıklı ve daha genç olacağı için daha sağlıklı yumurtalar üretebilir. Partnerinizin spermleri laboratuvar ortamında yumurtaya aktarılarak döllenme gerçekleştirilecektir. Daha sonra, vücudunuzun bebeği taşıyıp taşıyamacağının ve uygulamaya hazır olup olmadığının anlaşılması için bir takım testlerden geçersiniz.

Embriyo Bağışı

Embriyo bağışı tedavisinde, sağlıklı bir donörden yumurtalar alınırken, sperm bankasından ise spermler alınır ve daha sonrasında modern laboratuvar ortamında döllenme gerçekleştirilir. Oluşan embriyo rahme transfer edilir. Bu yöntem, iki tarafta da problem bulunan çiftler için umut olur.

Ters Menopoz

Son zamanlarda yapılan araştırmala, menopozu tersine çevirmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Şimdilik tavsiye edilen bir tedavi yöntemi olmasa da, ön sonuçlar yöntemin başarılı olduğunu gösteriyor Bazı kanıtlar, faal olmayan yumurtaları tetikleyip onları canlandırmanın mümkün olduğunu ve bu şekilde döllenmenin gerçekleştirileceğini söylüyor. Araştırmalar ve kadınlar hala sınırlı, ancak klinik testler çoktan başladı.

Potansiyel Riskler

Mümkün olmasına rağmen, menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönemlerinde gerçekleşen hamileliklerin bazı sağlık riskleri vardır. 35 yaşından sonra gerçekleşen hamileliklerde de olduğu gibi bu riskler şöyle sıralanabilir:

  • Çoğul gebelik, bu erken doğum veya prematür bebek doğumu riskini artırır.
  • Gebelik şekeri, hem anne hem bebek için daha fazla sağlık riski;
  • Yüksek kan basıncı, dikkatli takip ve tedavi gerektirir;
  • Plasenta previa, test yatağı, ilaç yada sezeryan doğum gerektirebilir;
  • Düşük yapma yada ölü doğum;
  • Sezeryan doğum;
  • Prematüre yada düşük kütleli doğum; ve
  • Kromozoal anormallikler; yaşlı annelerin yaptığı doğumlarda daha sık görülmektedir.

Siz yaşlandıkça, sahip olduğunuz sağlık koşulları yüzünden gebeliğiniz ve doğumunuz etkilenebilir. Bu yüzden, geç yaşlarda gebe kalmadan önce uzman bir doktora danışın ve sağlığınızı garanti altına alın.

Uzmana danışın

Yaşlı kadınların, özellikle menopozda olan kadınların gebelikle birlikte gelen sağlık riskle yüzünden öncelik olarak bir uzmanla görüşmesi önemlidir. Dünya tüp bebek merkezi, yıllarca tecrübesi olan birçok doktora sahiptir. Şimdi ücretsiz danışmak için buraya tıklayın.

Faydalı Bilgi? Paylaş!