Yeni aileler kurmaktan gurur duyuyoruz. Gelin hayalinizi birlikte gerçekleştirelim!

Kadınlar için kısırlık testleri nelerdir?

Siz ve partneriniz bir yıldan uzun süredir gebe kalmayı mı deniyorsunuz? Sizde, partnerizde veya ikinizde de üremeyle ilgili sıkıntılar olabilir. Biran önce gerekli testleri yaptırarak bunları öğrenebilirsiniz Kadınlar için yapılacak ilk şey kadın doğum uzmanınıza danışmak olacaktır.

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve yaşam tarzınızı tartışacak – doğum kontrol uygulamalarını kullandınız mı, adetiniz düzenli mi, daha önce hamilelik geçirdiniz mi, daha önce ameliyat oldunuz mu, hangi ilaçları kullandınız ve cinsel hayatınız nasıl gibi konuları araştıracaktır.

Ayrıca tiroidinizin ve göğsünüzün büyümesini, saçınızın uzamasını kontrol etmek için kapsamlı bir fiziksel muayenesinden geçeceksiniz. Pap smear testi ile birlikte pelvik muayenesi de ayrıca önemlidir. Sonrasında, aşağıda sıralanan testleri de içerebilen kadın doğurganlığı testleri yapılacaktır.

Ovulasyon değerlendirmesi

Ovulasyon, döngü sırasında yumurtanın salındığı andır. Yumurta sadece olgunlaştığı zaman salınır, daha sonrasında spermle karşılaşıp döllenmenin gerçekleşeceği yer olan fallop tüplerine gider.

Beyindeki hipotalamus, luteinleştirici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormonun (FSH) salgılanması için ön lob ve hipofiz bezine sinyaller göndererek adet sırasında yumurtlamayı ve hormonların salınımını kontrol eder.

Kısırlık, tüm yumurtlama süreci boyunca oluşan problemlerden kaynaklanabilir ve bu problemler aşağıdaki testlerle ortaya çıkarılabilir.

Ovulasyon Testi

Yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmek için sıcaklık tablonuz yumurtlama tahmin kitleri, kan testleri ve ultrason ile kontrol edilir.

Yumurtalık Fonksiyon Testleri

Yumurtlama döngüsü sırasında hormonların düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek yapılması gereken için testler şunları içerir: 3. Gün FSH (folikül uyarıcı hormonu ölçme), 3. Gün Estradiol (östrojen ölçme), ultrason (yumurtlamanın meydana geldiğini doğrulamak için) ve inhibin B seviyelerini belirlemek için kan testi.

Luteal Faz Testi

Progesteron seviyesini kontrol etmek için size daha kapsamlı hormon testi ve muhtemelen endometriyal biyopsi verilir.

Hormon testleri

Kadın doğurganlığının göstergesi olan en önemli test AMH’dir. Diğer kapsamlı hormon testleri şöyle sıralanabilir: Luteinize edici hormon Hormonu, Folikül Uyarıcı Hormon, Östradiol, Progesterone, Prolactin, Free T3, Total Testosterone, Free Testosterone, DHEAS, Androstenedione.

İlk değerlendirme için diğer testler

Yukarıda bahsedilen testler yaygın yapılan testler olmasına rağmen,bu yukarıdaki testlerin hepsini yapmanız gerektiği anlamına gelmez. Genellikle gereken sonucu almak için birkaç test yapmak yeterlidir. Bu gerçekten kişiden kişiye değişiyor.

İlk değerlendirme için yaygın olarak kullanılan diğer testler şöyle sıralanabilir:

Servikal mukus testleri

Post koital test (PCT) spermin serviks mukusuna nüfuz edip edemeyeceğine ve spermlerin yumurtayla buluştuğu uzun yolculuğunda beslenip beslenmediğine ve korunup korunmadığına karar verecektir. Ayrıca bu testle bakteriyel tarama da yapılır.

Ultrason testleri

Rahim duvarının kalınlığı, foliküllerin gelişimi ve uterus ve yumurtalıkların genel durumu da dahil olmak üzere değerlendirilir. İki ila üç gün sonra, başka bir ultrason bir yumurtanın serbest bırakılıp bırakılmadığını kontrol eder.

Ek testler

Eğer semen analizleri ve yukarıda bahsedilen testlerden normal sonuçlar çıkarsa doğum uzmanınız ek testler önerebilir. Bu testler:
Histerosalpingografi (HSG) Serviks yoluyla uterusa ve fallop tüplerine boya enjekte edilir, ardından tıkanmaları ve diğer sorunları kontrol etmek için röntgen çekilir.

Histeroskopi

Eğer HSG’de olası anormallikler görülürse, histeroskop rahim ağzından uterusa sokulur ve doğum uzmanınız herhangi bir anormallik, yara izi veya büyümeyi görüp ve fotoğrafını çekebilir.

Laparoskopi

Siz genel anestezi altındayken, uterus, fallop tüpleri ve yumurtalıklardan görüntü sağlamak için karına küçük, fiber optik teleskop yerleştirilir. Skar dokusu ve diğer adezyonlar gibi anormallikler farkedilirse, bunlar lazerle çıkarılır. Bu test yapılmadan önce hamile olmadığınızdan kesin olarak emin olmanız önemlidir.

Endometrial biyopsi

Rahim duvarının, döllenmiş yumurtanın yerleşip büyüyecek kadar kalın olup olmadığını anlamak için, menstürasyondan kısa bir süre önce endometriyumdan az miktarda doku kazanır. Testin yapılması için gebe olmadığınızdan kesin olarak emin olunması gerekir.

Bir kez daha bu testlerin yaygın ancak zorunlu olmadıklarını vurgulamak için istiyoruz. Doğum uzmanınız o anki koşullarınıza ve test sonuçlarının başarısına göre hangi testlerin yapılacağına karar verecektir.

Danışacağınız doğum uzmanının alanında yetkin ve tecrübeli olması önemlidir. Eğer gebe kalmakta sorun yaşıyorsanız Dünya tüp bebek merkezi sizin için ücretsiz danışmanlara sahip. Onlarla şimdi iletişime geçmek için buraya tıklayın.

Faydalı Bilgi? Paylaş!