Kısırlık hakkında konuşuyorsak, genelde bunun kadınların problemi olduğunu düşünürüz. Ancak bunun erkekler için de problem olabileceğinin birçok kanıtı var. Çocuk sahibi olmak isteyen her 3 çiftten birinde yaşanan yaygın bir problemdir.
Ancak bu problemlerin çözümü olabilir. Tedaviler arasında; hormon tedavisi, ilaç tedavisi, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) yada donör sperm inseminasyonu ve tüpte döllenme (IVF) bulunmaktadır. Yani bu sorunu çözmek için kesinlikle umut var. Teşhis konulduğu zaman tedavi etmek mümkündür.
Bu soruna yol açan birçok sebep vardır. Aşağıda bu sebeplerin bazılarını açıkladık:
Düşük sperm sayısı
Oligozoospermia yada diğer adıyla düşük sperm sayısı, meninin bir mililitresindeki sperm sayısı 15 milyonun altında olduğu zamanlar olarak tanımlanır. Düşük sperm sayısıyla başarılı gebelikler gerçekleşmesine rağmen, doğal yolla döllenmenin gerçekleşme oldukça zordur.
Düşük sperm hareketliliği
Sperm motilitesi yada spermin verimli bir şekilde hareket edebilme yeteneği üreme için oldukça önemli bir parametredir. Yumurtanın sperm tarafından döllenebilmesi için spermlerin kadının üreme yolundan geçmesi gerekir. Düşük sperm hareketliliği yada diğer bir adıyla asthenozoospermi spermin hareket veriminin %32’nin altında olduğu zamanlara verilen bir isimdir.
Azospermi
Erkeklerin %15’i azospermiden sorun yaşıyor, azospermi; meni örneğinde hiç sperm olmaması anlamına geliyor. Bu yüzden döllenme ihtimali oldukça düşüyor. Bunun sebepleri arasında sperm üretiminde yaşanan bir problem ya da boşalma sırasında sperm yollarında bulunan engellerin spermi engellemesi vardır. (obstrüktif azoospermi)
Bunu teşhis etmek zor olabilir ancak teşhis edildiğinde tedavi mümkündür
Ereksiyon problemleri
Ereksiyon problemleri ileri yaşlardaki erkekler arasında çok yaygındır ancak bu problem yaşlanmanın normal bir bölümü değildir. Çok miktarda kızartılmış, yağlı ve işlenmiş gıdalar tüketmek, az sayıda meyve ve sebze tüketmek kan akışını yavaşlatır ve kanın penise akmasını engeller.
Aşırı kilolu olmak, özellikle tip 2 diyabete ve yüksek kolesterole sahip olmak da ereksiyon problemlerinin diğer sebeplerindendir.
Testis travması
Testisler, skrotumda bulunan ve ince bir keseyle penisin alt tarafında vücuttan sarkan, erkeklik hormonunu ve spermleri üreten iki adet organdır. Çoğu organın aksine, onları koruyacak kas ya da kemik yoktur. Bu yüzden dışardan gelecek darbelere açıktır.
Testis travması testisler darbe aldığında gerçekleşir. Travma ya da yaralanmalar, testislerin içerisindeki herhangi bir şeye zarar verebilir. Bu yüzden eğer darbe alırsanız derhal bir üroloğa muayene olmalısınız. Eğer üretkenliğinizi etkileyecek bir darbeyse, spermleri toplayıp, onları dondurarak korumak önemli bir adımdır.
Unutmayın, yukarıdaki sebeplerden herhangi biriyle karşılaşıyorsanız, bu; ebeveyn olma hayallerinizin sonu anlamına gelmiyor. Bunu çözebilmenin birçok yolu var. Size yardım edebilecek uzmanlarla konuşun. Dünya tüp bebek merkezinde sizlere yardım edebilecek uzman doktorlarımız var. Buradan iletişime geçebilirsiniz.