Pre-implantasyon Genetik Tanı (PGT) tüp bebek tedavisinde kullanılabilmektedir. Tüp bebek tedavisi boyunca bayanın yumurtası ve erkeğin spermi ile laboratuvar ortçamında döllendirilmektedir. Oluşan embriyolar 5 gün boyunca bayanın rahmine transfer edilmeden önce istenilen şekilde döllenip döllenmediği gözlemlenmektedir. 5. Günün sonunda oluşan embriyoların genetik taramadan geçip geçmeyeceğine karar verilir. Transfer günü seçilen embriyolar ise genetik taramadan geçen ve sağlıklı olan embriyoların transferi yapılmaktadır.
İnsanoğlunun yapısal olarak 23 çift kromozomu bulunmaktadır, bu da toplamda 46 kromozom etmektedir. 22 Kromozom bayanda da erkek te de otomozom olarak adlandırılmıştır. 23.kromozom bayanlarda ve erkeklerde farklılık göstermektedir. PGT işlemlerinde en fazla 5-9 kromozomlar incelenmektedir. Yapılan bu genetik testler monozomi,trisomi ve down sendromu gibi genetik rahatsızlıklar incelenmektedir. PGT sayesinde cinsiyet belirleme de yapılabilmektedir. Böylelikle aileler doğmamış olan çocuklarının cinsiyeti önceden belirleme şansına sahip oluyorlar. Bazı genetik rahatsızlıklar vardır ki bunlar sadece belirli cinsiyet gruplarını etkilemektedir. Örneğin; Duchenne kas erimesi ya da hemofili gibi kan rahatsızlıkları gibi genetik rahatsızlıklar sadece erkekler erkeklerde görülen genetik rahatsızlıklardır. Böyle durumların olmasını önlemek için genetik rahatsızlığı olan çiftlerin çocuklarında da aynı rahatsızlığın olup olmadığını öğrenmek için PGT önerilmektedir.
PGT dışından yapılan daha birçok genetik çalışmalarda bulunmaktadır. Hangi genetik çalışmanın yapılacağı ile ilgili olarak ailelerin anlatmış olduğu bilgilere dayanılarak karar verilir.
PGT çalışmasının yapılabilmesi için oluşan embriyolardan parça alınıp incelenmesi gerekmektedir. PGT çalışmanın oldukça yüksek olan (%99.9) başarı oranına sahiptir.
Sonuç olarak söyleyebiliriz ki ailelerinde genetik rahatsızlık olup ileri yaşta olan bir bayan, sürekli düşük yapan bir bayan, ya da cinsiyet seçimini düşünen çiftler için PGT çalışması önerilmektedir. Ön genetik tanı çalışması sayesinde hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de çiftler çocuklarını genetik bozukluğu olduğu için aldırmak zorunda kalırken günümüzde uygulanan PGT sayesinde çocuk aldırmak zorunda kalmıyorlar.