Menopoz, kadınların adet görmesini 12 aydan uzun süreyle durduran, kadınların hayatının bir evresidir. Ortalama olarak 51 yaşından sonra görülür, ancak bazı kadınlarda daha erken görülebileceğini biliyor muydunuz? Bunun gerçekleştiğinde, kadınların en doğurgan olması gereken zamanlarda bile gebe kalmakta sorun yaşayabilir.
Erken menopoz nedir?
40 yaşından önce gerçekleşen menopozlara prematüre yada erken menopoz adı verilir. Bunun gerçekleşmesinin nedeni cerrahi operasyon, belirli hastalıklar yada genetik faktörler olabilir.
Sebeplerden biri, yumurtalıkların 40 yaşından önce çalışmayı bıraktığı erken yumurtalık yetmezliğidir. 15 ila 29 yaş arasında 1000 kadından biri, 30 ila 39 yaş arası 100 kadından biri bundan etkilenir. Genetik faktörlerle yada, otoimmün hastalıklar, tiroit hastalığı, viral enfeksiyon, hormonal bozukluklar ve yeme bozukluğu gibi genetik olmayan faktörlerle ilişkili olabilir.
Erken menopozun bir diğer sebebi ise kanser tedavisi, kemoterapi yada radyasyon tedavisi görmüş kadınlar için yumurtalıkların zarar görmüş olmasıdır. Yumurtalıkların yada rahmin alınmasıyla sonuçlanan cerrahi operasyonlar da erken menopoza neden olurlar.
Diğer durumlar ise, uyuşturucu, kronik rahatsızlıklar, hipofiz yada hipotalamus tümörü, psikiyatrik rahatsızlıklar ve nadir görülen tanımlanamayan durumlardır.
Erken menopozun semptomları nelerdir?
Normal menopozu yaşayan kadınların yaşadığı semptomlara benzer olarak aşağıdaki semptomlar erken menopozda da görülür:
- Düzensiz yada eksik adet görme;
- Daha şiddetli yada hafif adet görme;
- Ateş basması.
- Yumurtalıklar daha az östrojen ürettiğinden dolayı ayrıca aşağıdaki semptomlar gözlenir:
- Vajinal kuruluk;
- İdrar kesesi duyarlılığı ve idrar kontrol kaybı;
- Ruh halinde ani değişimler ve hafif depresyon;
- Kuru cilt, gözler ve ağız;
- Uykusuzluk;
- Libido düşüklüğü.
Erken menopoza nasıl teşhis koyulur?
Erken menopoza girip girmediğinizi teşhis etmek için doktorunuz fiziksel test yada kan testi yapabilir. Ayrıca doktorunuz östrojenik bir hormon olan estradiol seviyenizi ölçerek yumurtalıklarınızda bir aksama olup olmadığını anlayabilir. Estradiol seviyesinin 30 altında olması erken menopoza girildiğini gösterir.
Erken menopozda olup olmadığınızı daha iyi anlayabilmek için kan testleri yapılarak Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) miktarı ölçülür. FSH hormonu yumurtalıkların östrojen üretmesi ni kontrol eder. Eğer FSH miktarı artarsa östrojen üretimi yavaşlar. FSH seviyesi 40 mIU/ml’den fazla ise büyük ihtimalle menopozdasınızdır.
Ne yazık ki, erken menopoz belirli medikal durumların riskini artırmaktadır. Bu medikal durumlar şöyle sıralanabilir; kemik erimesi, kolon veya yumurtalık kanseri, diş eti çekilmesi, diş kaybı, katarakt oluşumu.
Erken menopoz için tedavi yöntemleri nelerdir?
Erken menopozun semptomlarını tedavi edip hafifletmenin bazı yöntemleri vardır. Bu tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir:
- Hormon terapisi;
- kontrol hapları;
- Antidepresan ilaçları;
- Hormonal olmayan vajinal jeller, kremler ve yağlar;
- Yardımcı üreme teknolojileri.
Erken menopoz ve kısırlıkla mücadele etmek için alanında uzman tüp bebek doktorunuzla konuşup muhtemel tedavi yöntemlerini görüşmeniz oldukça önemlidir. Dünya tüp bebek merkezi yumurta donasyonu yada diğer tedavi yöntemleri hakkında sorularınızı yanıtlayıp onlara çözüm bulabilecek uzman tüp bebek doktorlarına sahiptir. Erken menopozda olduğunuzu düşünüyor ancak bebek sahibi olmayı istiyorsanız bizimle buradan iletişime geçin.