Donasyon kelime anlamı olarak bağış demektir. Donasyon bir organı ve dokuyu ihtiyacı olan bir kişiye bağışlamaktır. Tüp bebek tedavilerinde donasyon yumurta bağışı ve sperm bağışı ile elde edilen gebelik tedavileri için kullanılır.
Yumurta Donasyonu İşlemi:
Yumurta donasyonu tüp bebek tedavisi ile yapılır. Çiftin kadın üreme organından kaynaklı infertilite sorunu yaşadığı durumlarda yumurta donasyonu tedavisi ile başarılı gebelik elde etmek amaçlanır. Yumurta donasyonu, kötü kalitede yumurtaya sahip, yumurta rezervi düşük veya menapozda olup çocuk sahibi olmak isteyen bayanlar için önerilmektedir. Yumurta verici çiftin fiziksel özellikleri ve kan grupları ile uyumlu olarak seçilir. Donörler 20 ile 30 yaşları arasında herhangi bir sağlık problemi olmayan kadınlardır.
Bu tedeavi için, anne adayının bazı ilaçlar kullanması gerekir. Bu ilaçlar rahmin embriyo transferi ve embriyonun tutunması için rahmi hazırlar.
Sperm Donasyonu İşlemi:
Erkek üreme sisteminden kaynaklı olarak infertilite problemi yaşayan çift için en etkili çözüm olan sperm donasyonu ile başarılı gebeliğe ulaşmak amaçlanır. Olasılıkları belirleyebirmek için erkek partnerin Spermiogram testi yaptırması özellikle gerekmektedir. Erkek infertilitesine yol açan bir çok sebep vardır.
Sperm donasyonu işleminde, spermler sperm bankasından çiftin fiziksel özellikleri ve kan grupları temel alınarak seçilir. Bu tedavi için anne adaynın yumurtalıkları uyaran hormon iğneleri kullanması gerekir.
Embriyo Donasyonu İşlemi:
Çiftin hem kadın hem erkek üreme sisteminden kaynaklı olarak infertilite problemi yaşadığı durumlarda embriyo donasyonu işlemi önerilmektedir. Yumurta vericisinden toplanan yumurtalar ile sperm bankasından alınan sperm laboratuvar ortamında döllendikten sonra 3. veya 5. gün embriyolar anne rahmine transfer edilir.
Bu tedavi için anne adaynın rahmin gebelik sürecine hazır olmasını sağlayacak ilaçlar kullanması gerekmektedir.
Sizin için hangi tedavinin uygun olduğunu öğrenmek istiyorsanız, deneyimli bir tüp bebek doktoru ile görüşebilirsiniz.