Yeni aileler kurmaktan gurur duyuyoruz. Gelin hayalinizi birlikte gerçekleştirelim!

Azospermi Kadınlar Kulübü

Azospermi Kadınlar Kulübü

Azospermi nedir?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde erkeğin azospermi olması çiftleri büyük hayal kırıklığına uğratan bir durumdur. Azospermi olan erkek menisinde hiç sperm görülmez. Ancak yapılan araştırmalar ve geliştirilen deneyler sayesinde bu durum korkulu rüya olmaktan çıkmıştır. Farklı teknikler ile azospermi aşılarak çiftlerin çocuk sahibi olmalar sağlanabilmektedir. %100 oranında bir başarı elde edilemiyor olsa da uygulamaların sonucu ümit vericidir.

Azospermi tanısının konması için en az iki meninin incelenmesi gerekmektedir. İncelemeler mikroskobik olarak gerçekleştirilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen kriterlere uyan belirtiler sonucunda doktorlar tarafından azospermi teşhisi konulabilir. Bu duruma sahip olan erkeklerde genelde sperm kanalları açıktır. Ancak testislerde olgun sperm üretimi gerçekleşmemektedir. Olgun sperm oluşmamasının farklı sebepleri olabilir. Testis iç dokusunda bir kusur olması veya hipofiz bezinde sperm salgısından sorumlu hormon ile ilgili bir eksiklik yaşanıyor olması bunlardan birkaçıdır. Tedavi sürecinde sorunun nereden kaynaklandığı saptanmalıdır.

Sperm elde edilmesi için azospermi bulunan kişilere fiziksel muayeneler uygulanır. Bunun yanında bazı laboratuvar tetkikleri de yapılır. Spermlerin taşıyan kanalların varlığı mutlaka kontrol edilmelidir. Bu kanalların gelişmesi doğrudan böbrekler ile bağlantılı olduğu için böbreklerinde kontrolünün yapılması gerekmektedir.Kistik fibröz hastalarında da sık olarak azospermi durumuna rastlanabilmektedir. Bu durumda erkekten sperm elde etmek daha kolay olabilmektedir.

Testisler normalden küçükse bu durumda olgun sperm üretiminin olmamasına neden olabilir. Testislerin küçüklüğü gözlemlendiyse hormonal yapının da kontrol edilmesi gerekmektedir. Hormonal yapının yanında genetik yapının da incelenmesi gerekmektedir. Çünkü bu durum kromozomlardaki kusurlardan da oluşabilmektedir.

Azospermi her zaman başarılı sonuç vermese de denenmeye değer tedavi yöntemlerine sahip bir durumdur. Birçok çift azospermi yüzünden çocuk sahibi olamamaktadır. Çiftlerin böyle bir durumda birbirlerine destek olmaları oldukça önemlidir. Psikolojik anlamda yüksek tutulan moral ile tedaviler daha olumlu sonuçlar vermektedir. Azospermi durumuna sahip eşleri olan kadınlar, kadınlar kulübü sitesinde yaşadıkları sıkıntılardan bahsetmektedirler. Böyle bir durumla karşılaştığınızda eşinizle aranızdaki diyalogun nasıl olması gerektiğine dair bilgiler alabileceğiniz birçok kadın burada sıkıntılarını ve yaşadıkları süreci anlatıyor. Aynı zamanda sizinle aynı sorunu paylaşan kadınların tavsiye edecekleri doktorlar sayesinde daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşabilirsiniz.

Azospermi tedavisi neden kaynaklandığı belirlendikten sonraki aşamayı oluşturur. Eğer testis iç dokusunda sperm üretimi sorunu mevcutsa mikrotese denilen bir yöntem ile sperm üreten kanallar belirlenir. Kanallar içerisinden sperm ana hücreleri toplanır. Buradan alınan sonular incelenerek olgun sperm aranır. Çıkan inceleme sonucunda sperm bulunamasa da kök hücre tekniği ile sperm hücresinin üretilmesi sağlanabilir. Kök hücre tedavisi son zamanlarda oldukça büyük bir gelişme gösterdiği için bu sayede oluşturulan spermler ile kısırlık büyük oranda tedavi edilebilir bir hal almıştır. En önemli nokta ise moral bozmadan tedavi sürecine devam etmektir.

Faydalı Bilgi? Paylaş!